Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ....ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ...




Ο Ναπολέων Σουκατζίδης (1909 Προύσα- 1944 Χαϊδάρι ) υπήρξε μια θρυλική μορφή της Αντίστασης. Όχι μόνο γιατί στη ζωή του αγωνίστηκε με πάθος για τις ιδέες του αλλά κυρίως για το θάνατό του. Έναν θάνατο που θα μπορούσε να αποφύγει αν ένιωθε λιγάκι αναντικατάστατος, όπως κάποιοι σύγχρονοι σπουδαίοι που θεωρούν ότι, αν λείψουν από το προσκήνιο ,θα καταστραφεί ο τόπος. Ο Ναπολέων Σουκατζίδης λοιπόν ήταν στη λίστα με τους διακόσιους μελλοθάνατους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου που έπρεπε να εκτελεστούν από τους Γερμανούς. Ως διερμηνέας ,λόγω της καλής γνώσης της γερμανικής γλώσσας, διάβασε ο ίδιος το όνομά του στην λίστα του θανάτου, με το νούμερο 71.  Ο Γερμανός διοικητής του στρατοπέδου θέλησε να τον αντικαταστήσει με κάποιον άλλο γιατί προφανώς τον θεωρούσε χρήσιμο για τις ικανότητές του στην γερμανική γλώσσα. Ο ίδιος αρνήθηκε να αντικατασταθεί. Έμεινε στη λίστα διαβάζοντας κανονικά το όνομά του στους μελλοθάνατους . Εκτελέστηκε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.Ετών 35. Ας σημειωθεί ότι στους Γερμανούς παραδόθηκε από Έλληνες, από το καθεστώς δηλαδή Μεταξά που τον θεωρούσε επικίνδυνο για τις αριστερές του ιδέες.
          Υ.Γ: Φαντάστηκα την πόλη που γεννήθηκε να τον καλεί. Την Προύσα. Ίσως γιατί  νομίζω ότι ο τόπος που γεννηθήκαμε δεν μας ξεχνά ποτέ. Ακόμα κι όταν αλλάξει σημαία, θρησκεία ή ό,τι άλλο που χωρίζει τους ανθρώπους. Η πόλη του λοιπόν,την οποία μικρό παιδάκι άφησε σε μια άλλη Καταστροφή, με τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, ενός Τούρκου ποιητή με το ίδιο πάθος και την ίδια καρδιά με τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, σαν να του απευθύνεται γεμάτη από την απουσία του και σαν να τον περιμένει. Ακούστε τη ….

Υ.Γ: Γιατί τα ποιήματα δεν είναι μόνο των ποιητών . Είναι όλων μας. Και οι στίχοι τους μιλάνε όχι μόνο γι αυτά που γράφτηκαν αλλά και γι αυτά που δεν γράφτηκαν ποτέ....Η ΠΡΟΥΣΑ (ΛΙΓΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΑ ) λοιπόν για τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη....
                                

                                                                          ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ


            
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου